Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

Üniversitemizde Yürütülen Ciltçilik Kursu Programının Sertifika Töreni Gerçekleştirildi

15.04.2025

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından Bostancı Halk Eğitim Merkezi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü iş birliğiyle yürütülen Ciltçilik Kursu programının sertifika töreni 14 Nisan 2025 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Ziraat Bankası Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kurs katılımcılarının emeklerini onurlandırmak ve geleneksel el sanatlarına duyulan ilgiyi pekiştirmek amacıyla düzenlenen sertifika törenine, Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk, Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Yaşar Bülbül, Prof. Dr. Fatih Sarıoğlu ve Prof. Dr. Nuriye Akbay, Bostancı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Aydın, Kurs Eğitmeni Mustafa Sulu, çok sayıda akademisyen ve öğrencimiz katıldı.

Kadıköy Kaymakamı Muhittin Pamuk konuşmasında, ciltçiliğin köklü medeniyetimizin önemli geleneksel el sanatlarından biri olduğunu vurgulayarak, tarih boyunca bu sanatın diğer geleneksel sanat dallarıyla birlikte geliştiğini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Gülfettin Çelik, törende yaptığı konuşmada, kültürel mirasımızın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından ciltçilik sanatının taşıdığı öneme dikkat çekti. Rektörümüz, “Faydalı bilginin çoğaltılması ve aktarılması, insanoğlunun ulaşabileceği belki de en önemli ameldir” diyerek bilgi üretiminin ve muhafazasının, sadece akademik değil, toplumsal bir sorumluluk olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin bilgiye sahip çıkma misyonuna atıfla “Bu bir başlangıçtır; bu tür çalışmaların uluslararası ortama kadar ulaştırılması gereken bir noktada olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Protokol konuşmalarının ardından müzik dinletisi ile devam eden program, kursiyerlere sertifikalarının takdim edilmesi ve kurs süresince hazırlanan el işlerinin yer aldığı serginin gezilmesiyle sürdü. Etkinlik, davetlilere yapılan ikramlarla sona erdi.

Üniversitemizde yürütülen Ciltçilik Kursu, ülkemizdeki çeşitli eğitim kurumlarının kütüphanelerinde zaman içinde yıpranıp kullanılamayacak duruma gelen nadide eserlerin restore edilerek yeniden araştırmacıların kullanımına sunulmasını sağlayacak ustaların yetiştirilmesi noktasında çok önemli bir boşluğu dolduruyor.